2 år og søvn

Der sker virkelig meget i 2 års alderen. Barnet begynder at få en følelse af at være et selvstændigt individ med alt, hvad det indebærer af holdninger og følelser. Prøv at tænke på, hvor svært det kan være som voksen at få måsen i seng, når det er ved at være tid, fordi vi også har mange andre behov der skal opfyldes og ting vi synes er sjovere. Men voksne har mange års erfaring i, at det er bedre at komme i seng. Et barn på 2 år er helt ny i denne selvstændighed og har heller ikke på nogen måde færdigudviklede frontallapper, der rationelt og fornuftigt fortæller os, at det er bedst at sove. Derfor oplever mange udfordringer med putningen i denne alder.

Bange for mørke og mareridt

Det er først når barnet når 24-36 måneder at begrebet “bange for mørke” kommer til udtryk. Man skal faktisk have en ret udviklet forståelse for begreber for at kunne forestille sig, at der er noget i mørket. Derfor vil mange forældre opleve, at barnet, der har sovet strålende i buldermørke i 2,5 år, pludselig har brug for at døren står helt åben, at lyset er tændt og at man holder i hånd. Dette er helt normalt og som SÅ meget andet, en fase.

Søvnbehov og Søvnlogik

Herunder ser du min søvnlogik for barnet på 2 år. Luren skal vi tale om om lidt, men grundlæggende har mange 2 årige stadig et søvnbehov på ca 13 timer med 1-2 af disse timer til en lur midt på dagen.

Lur eller ikke lur?

De sætninger jeg hører flest forældre sige i denne alder er: “Mit barn vil ikke sove lur”, “Mit barn kan ikke puttes” eller “Hvornår kan vi stoppe med lur?” Helt grundlæggende plejer jeg at have 2 forholdsvis simple regler, når det kommer til disse udsagn. 

  1. Får dit barn søvn nok?
  2. Trives familien? Hele familien?

Langt de fleste børn har brug for en lur midt på dagen til 3 års alderen og nogle meget længere. Lur kan være rart helt ind til 5 års alderen, men vi har ikke så meget kultur for dette i Danmark. Efter 5 års alderen begynder det ofte simpelthen ikke at være muligt at få et barn, der sover nok, til at sove midt på dagen. Nogle oplever dette allerede i 2-3 års alderen.

Barnet sover for lidt om natten med lur?

Men der er også børn, for hvem en lur midt på dagen faktisk resulterer i mindre søvn i døgnet. Søde Ella på billedet er 2 år og 9 måneder. Hun står op kl 7. Hun sover lur i vuggestuen fra 13-15, men hun sover først kl 22 om aftenen. Hendes søvnpres når simpelthen ikke at blive højt nok fra kl 15 til 19:30, hvor hun forsøges puttet. Så fordi hun sover lur ender hun med kun at sove 11 timer i døgnet. 9 om natten og 2 om dagen. Hvis Ella kan falde i søvn kl 18:30 om aftenen, sove til kl 7 næste morgen (sove 12-13 timer) og være godt tilpas i dagstid, ville dette være bedre. 

2 årig der ikke kan undvære lur, men er svær at putte.

Hvis Ella ikke kan hænge sammen uden lur anbefaler jeg at luren lægges max 5 timer efter at Ella er stået op om morgenen og at luren evt afkortes lidt med respekt for søvnstadier. Et barn på snart 3 år skal ofte have minimum 6 timers vågentid om aftenen inden sengetid. 

Bange for mørke

Det er en god ide med lidt lys om aftenen. Men brug det røde/mørke gule lys på værelset så melatonin udskillelsen ikke forstyrres. 

Har du hjælp for mere specifik hjælp til søvnen hos dit barn på 2 kan du booke en online konsultation her.

Du kan også læse en artikel om børn der græder, griner og taler i søvne.