14-24 måneder og søvn

Så gik det første år og vi skal til at kigge ind i barnets 2. år med søvn. Der er rigtig meget at sige om denne periode. Statistisk set oplever flere forældre at barnet sover bedre og mere stabilt. Min erfaring er dog at særligt institutionsstart, motorisk udvikling, sygdom og snot, seperationsangst mm. kan fylde også her. Men hvis vi starter med at have blik for Søvnens Matematik, så er vi da et stykke på vej i den rigtige retning.

Hvornår kan barnet nøjes med én lur?

Skiftet fra to til én lur er meget stort. Der er mange gode ting at sige om 1 lur-systemet som jeg kalder det. Dagene begynder at ligne hinanden. Barnet kan få en længere lur midt på dagen. Det er nemmere at tage på tur. Der er ofte momentum i en periode hvor putningen er nemmere både til lur og aften. Men det er vigtigt for mig at sige at det er super vigtigt ikke at komme for tidligt ind i denne periode Nedenfor kan du se Søvnens Matematik for et barn på én lur.  

Som du kan se her ændres der ikke meget i hverken vågenbehov og søvnbehov. Men hvor barnet på 2 lure kunne være vågen 3-4 timer af gangen. Skal barnet nu kunne klare 5-6 timers vågentid af gangen for at kunne udfylde sit vågenbehov. Nu er der nemlig kun to vågenperioder. 

Hvor gammel skal barnet være for at kunne nøjes med én lur?

Faktisk handler det ikke om alder. Det ville ellers være dejlig nemt. Det handler om, hvornår barnet kan være vågen 5-6 timer af gangen. Og det er ikke en konkurence. Ligesom at nogle børn kan gå når de er 10 mdr og nogle når de er 18 mdr, så udvikler børn sig ikke i samme tempo når det kommer til vågentid. Det handler i høj grad også om det man kalder arousal, aktivitetsniveau, hverdagens indhold osv. Derfor ser jeg børn helt ned til 11 måneders alderen, for hvem 1 lur kan fungere. Andre børn må op omkring 16 måneder. Det kan ikke forceres. 

Hvordan skifter man til én lur?

De tegn som er reele at se efter kan være at barnet har rigtig svært ved at finde ro til aftenputningen (dette kan også være andre ting). Nogle gange bliver barnet svær at putte til 2. lur eller sover meget kort her. 

Andre gange sker det lidt ved en tilfældighed at forældrenen finder ud af en dag at barnet godt kan klare én lur. Overgangen er som sagt lidt tricky og man må beregne ihvert fald 14 dage til lige at finde rytmen. Men hvis man ret hurtigt erfarer at barnet er helt mast flere timer både slut formiddag og eftermiddag på én lur, må man tilbage til 2 lure. Lidt endnu. 

Hvordan fordeler søvnen sig på én lur?

Hvor lang en lur Astrid her tager, afhænger i høj grad af hvor meget hun sover om natten om omvendt. Denne søvnlog illustrerer faktisk virkelig godt, hvorfor jeg anbefaler at man laver det jeg kalder en SØVNAFTALE i institutionen. Børn fordeler nemlig deres søvn meget forskellige. Nogle sover til kl 8, andre til kl 5. Nogle sover lange lure, andre gør ikke. Nogle går tidligt i seng. Men ens for disse eksempler er, at vågentiden foredeles stabilt på hver sin side af luren. Med en lille fordel til eftermiddagen så søvnpresset øges godt til nat. 

Har du brug for mere hjælp?

Søvnen er en kompleks størrelse og der kan være tusinde andre ting på spil end blot Søvnens Matematik. Har du brug for mere specifik hjælp er du velkommen til at booke en konsultation. 

Følg også gerne med på instagram for flere råd. Jeg hedder MODERSØVN