Har du også en dag, der starter meget tidligt?
Medmindre ens beskæftigelse er bager og barnet går i en institution, hvor man kan aflevere barnet før 6, så er det sjældent populært med tidlige morgener. Eller skulle jeg sige sene nætter? At skubbe en døgnrytme er noget af det sværeste at justere på, når det kommer til børns søvn. Men min erfaring siger mig, at familier vil give deres højre arm for en time mere om morgenen. Derfor vil de alligevel prøve næsten hvad som helst. Så kan det lige så godt være det, som potentielt kan have effekt. Så her kommer mit indspark til tidlige morgener.
Hvor tidligt er tidligt?
Måske vi skal starte med at præcisere hvad tidligt er. Hvis man som voksen selv er gammeldags B menneske så kan kl 7 føles usigeligt tidligt. Men mange børn har faktisk ofte en rytme med at vågne mellem 6 og 7. Dette er fysiologisk helt naturligt. Derfor kan det være værd at overveje om tidspunktet reelt er acceptabelt og indrette sig efter det.
Hvorfor er tidlige morgener et problem?
Det behøver det heller ikke at være. Men det er sådan at natten er den længste søvnperiode på døgnet. Og så er den faktisk sirligt sammensat af forskellige typer søvn. Meget dyb søvn de første timer af natten. Herefter en periode med meget let søvn. Drømmesøvn ud på morgenen. Det er ikke fedt at gå glip af en masse drømmesøvn. Den er nemlig med til at få styr på alle vores og ikke mindst barnets følelser. Derfor kan for lidt nattesøvn (i særdeleshed for forældrene) give alvorlig kort lunte. De fleste voksne skal have 7-8 timer søvn for at være tilpas fysisk og mentalt. Men hvor meget nattesøvn barnet skal have afhænger i høj grad af dagssøvnen.
Hvorfor vågner barnet kl 4?
Rem søvnen (drømmesøvnen) er faktisk ret let at vågne fra. Og som tidligere nævnt, er der rigtig meget REM søvn ud på morgenen. “Falde-i-søvn-hormonet” MELATONIN er helt i bund kl 4 om morgenen. Faktisk er det, det tidspunkt på dagen, hvor det er allerlavest. Derfor kan det være svært at falde i søvn igen, også selvom man ikke har sovet nok. Det gælder både børn og voksne.
Okay hvad gør jeg så?
- Jeg synes altid man lige skal huske sin tjekliste ift om barnet “bliver vækket” af sin krop inden vi går videre. Børn der døjer med forstoppelse, meget luft osv. er ofte meget urolige eller måske grædende fra kl 3-4. Her sætter tarmen nemlig igang. Derfor kan det være relevant lige at sikre sig, at der ikke er udfordringer her. Det samme gør sig gældende for børn med væske på ørene. Når man har ligget længe stiger trykket på mellemøret og det kan føles ubehageligt at ligge ned.
- Måske er det drømmesøvnen. Tjek lige om dit barn rent faktisk er vågen kl 4. Det kan lyde skørt, men rigtig mange børn vågner først, når vi som voksne piller ved dem. Lukkede øjne betyder søvn. Urolig søvn er i høj grad også søvn.
- Er søvnpresset højt nok op til putning? Hvor meget har dit barn været vågen i dag? Og hvor lang var vågenperioden fra den eventuelle sidste lur og op til natten? Den vil for langt de fleste børn skulle være lidt længere end de resterende vågenperioder på dagen. På denne måde opbygges et godt søvnpres til natten så barnet ikke er færdig med at sove kl 3:30
- Er den første vågenperiode på dagen for kort? Mange forældre beretter, at barnet gaber efter 30 min vågentid om morgenen. Faktisk kan man direkte koble for kort vågentid om morgenen med meget tidlige morgener. Man skal aldrig justere menneskers rytme i store ryk, men forsøg langsomt at justere vågentiden om morgenen, så den bliver aldersvarende.
- Er barnet rent faktisk færdig med at sove kl 4? Prøv lige at tælle barnets sovende timer OG barnets vågne timer på et døgn. Måske sover dit barn en lang formiddagslur og “bruger” mange af sine timer her. Måske sover dit barn den anbefalede mængde søvn i døgnet. Også selvom dagen starter urimeligt tidligt.
- Er der mørkt og kedeligt, hvor barnet vågner? Hvis der er noget at kigge på, kan det være svært at sove videre under de naturlige opvågninger.
- Okay du har gennemgået de forrige punkter. Der er ikke noget at komme efter. Så er der ikke så meget andet at gøre end at acceptere tingenes tilstand og indrette dig, så DU får nok søvn.
Du er velkommen til at følge med på vores instagramprofiler @modersoevn og @soevnplejersken, hvor vi deler ud af råd til hverdagen og søvn.