Tale, grine og græde i søvne

Hvorfor taler mennesker i søvne?

5% af den voksne befolkning taler i søvne. Flere kvinder end mænd. Og hos børn er det meget udbredt. Søvnen er der, hvor vi bearbejder, lagrer og gør minder solide. Vores søvn deles op i forskellige faser. Fakstisk taler man om nu, at der nok er endnu flere faser end man regner med. Hjernen er kompleks. Men under særligt NREM (NON-REM) søvnen laver vi rigtig mange “automathandlinger”. For barnet kan det være at gumle på sutten, at forsøge at komme op i stående position osv. Derfor vil rigtig meget snak, gråd mm. under søvnen foregå her. Det er altså ikke nødvendigvis drømme der bliver til ord. Men ord, handlinger mm. som hjernen bare gør. Nogle tror, at man kan fritte din kæreste for sandheder ved at tale med ham under søvnen, men det er altså næppe rigtigt.

Er det farligt?

Nej. Som i overhovedet ikke. Der er ikke tale om, at en hjerne der kommer med “primitive” udtryk under søvnen, ikke er en hjerne der er som den skal være. Det er helt ufarligt men kan, som alle andre søvnafvigelser, virke mystisk. Egentlig vil de fleste motoriske udsving være “slukket” under søvnen. Men hos nogle kan der gå lidt kludder i det meget komplekse “instrumentbræt” i hjernen, og så bliver der tændt for noget, der egentlig skulle være slukket for under søvnen. Men det er ikke et tegn på sygdom.

Jeg kan ikke sove når barnet larmer i søvne!

Se det er en helt anden sag. Der kan jo også være tale om en partner der snakker eller ligefrem råber ting i søvne. Prøv at være opmærksom på, om barnet snakker, græder, griner på de samme tidpunkter af natten. Hvis lille Eva på 4 år altid græder i søvne klokken 01:30, så er det næppe fordi hun har ondt netop på dette tidspunkt alle nætter. Men simpelthen fordi hun befinder sig i et særligt stadie af søvnen på dette tidspunkt af natten. Det kan give lidt ro til forældrene at vide, at Eva er okay, og at det blot er hjernen, der spiller et puds. Har man konkluderet, at der nok er tale om handlinger i søvne, som man som forælder ikke skal forholde sig til, så skal man også tage sin egen søvn alvorlig. Det kan være et par silicone ørepropper kan tage det værste. Eller måske skal man flytte lidt rundt på, hvor familiemedlemmerne sover. Så det er den, der sover tungest som lytter efter børnene.

Du er velkommen til at følge med på vores instagramprofiler @modersoevn og @soevnplejersken hvor vi deler ud af råd til hverdagen om søvn.