Hvert år, når temperaturen falder, er der forældre som dig, der bliver lidt i tvivl om hvad det betyder for luren i kulden. Skal mit barn stadig sove lur i kulden ude? Hvor meget tøj skal min baby have på? Kan mit barn komme til at fryse? Kan mit barn komme til at svede? Kan min baby være for lille til at sove udenfor? Kan det være farligt at sove lur udenfor i kulden? Og tvivlen er helt forståelig! Din baby eller dit lille barn har vanskeligt ved at fortælle dig om han eller hun fryser og du er en fantastisk forælder, som vil sikre dig at dit barn har det godt. Vi forstår dig! Så her kommer en guide, så du kan vide hvad du skal tage højde for når dit lille barn skal sove lur om vinteren (både inde og ude).
Skal min baby sove lur udenfor om vinteren?
I Norden adskiller vi os lidt fra resten af verden, fordi mange synes at børnene skal sove ude. Forældre i andre lande vil ofte undre sig, når de hører at mange børn i Danmark sover ude – også om vinteren. Der findes heller ikke bevis for, at det skulle være sundere at sove ude. Mange forældre herhjemme oplever dog, at luren i barnevogn udenfor kan give en roligere og mindre forstyrret lur. For nogle, længere. At det er køligere, at barnet er svøbt godt i dyne/sovepose og dermed mere fikseret, den vuggende bevægelse hvis barnet bevæges og at der er mere stille kan være faktorer, der har den effekt. Den kølige luft din baby trækker ind, kan også hjælpe til at kernetemperaturen daler lidt hurtigere. Som den jo skal når vi skal sove. Derfor kan søvn udenfor være rigtig fint for mange små børn.
Når temperaturerne så falder bliver mange forældre, som du, i tvivl om det er for koldt til at dit barn eller din baby kan sove ude. Derfor kommer her nogle retningslinjer du som forælder kan pejle efter, når den står på babylur i vinterland.
Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på ved lur i kulden?
Når det er koldt og dit lille barn skal sove udenfor, er det vigtigt at være opmærksom på følgende retningslinjer fra Sundhedstyrelsen:
- Et barn, der sover ude i kulden, skal være under opsyn. Jo yngre, dit barn er, og jo koldere vejret er, des hyppigere skal barnet tilses. Dit barns temperatur vurderes ved at mærke barnet i nakken, hvor huden skal føles tilpas varm. Spædbørn er særligt sårbare over for kulde – og specielt spædbørn under 1/2 år
- Det lille nyfødte barn eller barnet med lav fødselsvægt skal du være forsigtig med at lade sove ude. Som hovedregel skal spædbarnet ikke sove ude, før det har genvundet sin fødselsvægt, og vægten skal være mere end 3000 g. Du kan læse mere om nyfødt søvn her =>
- OBS! Barnet skal ikke sove ude, når temperaturen er under 10 minusgrader
- Sovestedet skal være i læ for blæst, regn, sne og rimnedfald (og ingen søvn ude i rimtåge).
- Barnevognen skal være vind- og vandtæt til alle sider (bunden kan f.eks. isoleres med skumgummi, aviser eller lignende)
- Hvis dit barn lider af astmatisk bronkitis, kronisk mellemørebetændelse eller hjertesygdom, er barnet særligt udsat og bør ikke sove ude i koldt og/eller tåget vejr.
- Kun sunde og raske børn bør sove ude i koldt vejr.
TIP! Tag gerne madrassen fra vognen med ind når barnet er færdig med at sove så dit barn ikke lægges på en iskold madras når det skal sove igen næste gang.
Hvad skal mit barn have på til lur ude i kulden om vinteren?
Hvis dit barn sover ude om vinteren er det vigtigt at være opmærksom på at dit barn er klædt varmt på fra top til tå. Men præcis hvad og hvor meget er “the million dollar question” og vi forstår godt hvis du bliver i tvivl. Vi kan i hvert fald sige så meget, at mange andre har været i tvivl før dig. Og det kan også være vanskeligt, for børn regulerer temperatur forskelligt. Vi vil anbefale at du prøver dig frem ud fra de råd vi giver herunder. Og at du mærker barnet efter i nakken hyppigt de første par lure ude i kulden. Efter nogle gange har en bedre fornemmelse for, hvad der er det rigtige for dit barn.
Tøj til lur i kulden
- Barnet skal være iklædt tøj med god varmeisolationsevne, enten uld, bomuld eller kunststoffer med tilsvarende egenskaber.
- Dit barn skal være iklædt hue, da især spædbarnet afgiver meget af sin varme fra hovedet. Hvor varm eller tyk huen skal være, afhænger af hvor koldt det er. En elefanthue kan sørge for at det øverste af brystkassen også holdes varm.
- De små hænder bliver hurtigt kolde. Et par vanter, tykke uldstrømper eller lukkede ærmer kan hjælpe til at holder de små fingre varme.
- Ekstra sokker, uldsokker, uldfutter eller lukkede fødder fra en sovedragt på fødderne er også vigtigt.
- Det anbefales at barnet sover i en pose, dragt, sovepose, voksipose eller lignende, der omslutter kroppen. Hvis barnet sover med dyne skal dynen dække barnets krop både opadtil og til siderne.
Husk at mærke temperaturen efter undervejs i luren!
Da temperaturen skifter en del her i Danmark er det vigtigt at mærke baby i nakken for at sikre, at barnet ikke bliver for koldt eller varmt imens det sover. Hvis barnet er koldt, skal du give barnet mere tøj/tæppe/dyne på og/eller tage det ind. Hvis barnet er fugtigt/svedigt, så skal barnet have mindre tøj/tæppe/dyne på. I en voksipose kan din baby måske nogle dage nøjes med mindre tøj på kroppen og godt med varme på hænder og hovedet. Hvis din baby er I en dyne, kan det være nødvendigt med mere på kroppen.
Ovenstående gælder i øvrigt både i barnevogn, krybbe, klapvogn og i bæreredskaber som vikle, bæresele e.lign.
Hvis det bliver for koldt til at sove ude…
…Så kan du i stedet indføre nogle af de faktorer indendøre, der gør at dit barn måske lettere falder i søvn ude:
- Put barnet i et afsides og roligt rum. Gerne hvor du kan lukke døren til resten af familien.
- Gør det helt køligt og koldt i rummet ved at åbne vinduer inden, eventuelt mens du putter og gerne når dit barn sover.
- Put barnet på samme måde som ude med hue og eventuelt sovedragt. Hvis du putter i barnevogn så læg barnet i svøbet, soveposen eller voksiposen som du plejer. (Hav måske selv ekstra tøj eller overtøj på, hvis vinduet er åbent i værelset).
- Brug barnevognen eller bæreselen/viklen som du plejer. Nu er det blot i værelset i stedet.
- Når dit barn er faldet i søvn kan du enten vælge at stille barnevognen tæt på de åbne vinduer og lade barnet sove sådan. Eller tage hue af og åbne lidt op for det som barnet sover i og lukke vinduer igen. Hvis du eksempelvis putter i bæresele/vikle, kan du forflytte barnet til egen seng eller din seng, afklæde barnet lige så stille og lade det sove videre der (hvis det kan lade sig gøre for dit barn). Husk nu at holde øje med dit barn ikke får det for varmt!
- Eller også putter du blot dit barn udenfor helt almindeligt ligesom du plejer og tager vognen eller barnevognskassen med ind og stiller dit barn i et køligt rum når dit barn er faldet i søvn.
Gør hvad der fungerer for jer! Og hvis det fungerer bedst at putte inde i helt almindelig temperatur, så er der ikke sket nogen skade ved dét… skulle vi hilse at sige fra mange andre landes forældre.
Psst! Sidder du med en helt nyfødt baby i armene, kan du læse meget mere om søvnen i den første tid i vores artikel her =>
Og er du på jagt efter redskaber til at arbejde med søvnen i barnevognen? Så kan du finde vores kursus lige her =>